LAKÓAUTÓ BÉRLÉS

TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

WEBOLDALUNK ÁTMENETILEG NEM KÍNÁL SZOLGÁLTATÁST, AMENNIYBEN TERMÉKKEL KAPCSOLATBAN LENNE KÉRDÉSE, KÉREM HÍVJON BENNÜNKET!

Hasznos tanácsok lakóautó bérléshez és vezetéshez

Hasznos tanácsok lakóautó bérléshez és vezetéshez
Hasznos tanácsok lakóautó bérléshez és vezetéshez

Hogyan készüljünk fel egy lakóautós utazásra? Mit kell tudnuk a lakóautó bérlésről, ha kezdők vagyunk?

 

Bővebben
Részletek

Nézzük meg először, hogy milyen lépések követik egymást, ha lakóautót szeretnénk bérelni és azzal szeretnénk egy nyugodt pihentető utazást megvalósítani.


Ökölszabály
, hogy az utazást ajánlott alaposan megtervezni, a fontosabb megállóhelyeket felkutatni, az igényeinkhez passzoló kempingeket is megkeresni és lehetőség szerint helyet foglalni, ezt főleg főszezonben érdemes megtenni. Tudom, hogy ez a mondat furcsán hangzik, amikor a lakóautózás a szabadságról és a spontaneitásról is szól, de ha nem vagyunk tapasztalt lakóautósok, a saját és családunk nyugalma érdekében érdemes ezt mérlegelni.

Sokan gondolnak úgy a lakóautós utazásra - ezzel szembesülünk legtöbbször, ha az interneten olvasni akarunk a témárólról - hogy bárhol, bármikor megállhatunk és szabadon mozoghatunk, amerre kedvünk tartja. Természetesen lehet így is lakóautózni, de nem biztos, hogy ez meg fog felelni a mi igényeinknek, különösen ha nem vagyunk gyakorlott lakóautósok,  ezért nem szabad felületesen kezelni ezt a témát, ez csak általánosságban igaz és olyan országokban, ahol nem a tengerpart nyújtja a fő turisztikai szolgáltatást. Fontos része a biztonságos és kellemes lakóautózásnak a tapasztalat vagy a tájékozottság, a szabályok ismerete és ezáltal a bírságok elkerülése. Nem minden országban szabad út mentén táborozni, nem minden városba szabad behajtani bizonyos méret fölött. Utóbbi főként a lakóautósoknak lehet érdekes.

Akik ezt a kirándulási formát választják, azok nem elsősorban a szerényebb költségek miatt kedvelik az „otthon” cipelését, hanem az általa adott sajátos életérzés miatt. Tehát, ha kellő információval vagyunk ellátva és találtunk megfelelő célpotot, akkor végezzünk egy számítást, hogy miből lehet kihozni a tervezett utazást.

Várható költségek:

-lakóautó költségei: bérleti díj kiegészítőkkel, felkészítéssel

-utazási költség: üzemanyag, útdíjak, esetleg kompdíjak

-szállás: kemping, stellplatz, városi parkolás

-egyéb: belépők, étkezés, fakultatív programok

Következő lépés lesz a lakóautó kiválasztása:

Itt mindenkinek meg kell fogalmaznia magában, hogy milyen igényeknek kell megfelelni annak a járműnek, amivel szeretne utazni. Hányán fogunk utazni, milyen helyekre akarunk eljutni, milyen méretű járművet tudunk biztonságosan vezetni.

Ha megvan az alap elképzelés, akkor meg kell találni a megfelelő ár-érték arányú autót és időben le kell foglalni. Ha van lehetőség és biztosak akarunk lenni a dolgunkban, akkor érdemes elmenni megnézni a kiválasztott járművet és ha valamiben bizonytalanok vagyunk, akkor változtatni kell a döntésünkön. Jellemzően április környékén elfogynak a piacon bérelhető járművek 70-80%-a.

A bérlési feltételek általában hasonlóak a szolgáltatóknál, arra számítani kell, hogy foglaláskor a bérleti díj 40-60%-át ki kell fizetni.

Eljött a várva-várt pillanat, amikor át fogjuk venni az autót:

Fontos, mielőtt elindulunk a cég telephelyére ellenőrizzük le az okmányainkat és azokat a dokumentumokat, amelyeket a bérlés feltételeihez kötnek. Illetve a pénztárcánkat se felejtsük otthon. Igencsak bosszantó lehet, amikor otthon marad valami, miközben gondolatainkban már a lakóautóban ülünk és úton vagyunk a kiszemelt célpontunk felé.

Azzal számolni kell, hogy a lakóautó átvétele egy meghatározó folyamat lehet a nyaralásunk során, mert itt találkozunk először azokkal a műszaki és technikai eszközökkel, berendezésekkel, amit a későbbiekben használni fogunk, ezért a gondos bérbeadó részletesen be fogja mutatni az autó és a lakótér szerkezeti-műszaki részeit, ami időigényes lesz.

Lássuk mi vár ránk egy lakóautó megismerése során:

-Az alap jármű műszaki technikai egységei: tempomat, klímaberendezés, rádió, fejegység, tolatókamera, egyéb alap műszaki eszközök.

-Lakótér műszaki egységeinek használata: sötétítő roló és szúnyogháló az üvegeken, forgatható ülések, panoráma tető, oldal és tetőszellőzők, állítható utasülés, kihajtható, ágyazható asztal vagy kanapé, fürdőszoba, szekrények, hűtő, gáztűzhely, klíma használata, USB és 230 V-os csatlakozók.

Ezek az egyszerűbb részek, de meg kell ismerni a működésüket.

Figyelembe kell venni azt a tényt, hogy ezeket a járműveket guruló háznak is nevezzük, de a szűk helyekre beépített műszaki egységek és az alulméretezett technológiai kialakítások nem teszik lehetővé a robosztus erős alkatrészek használatát, ezért sokkal gondosabb odafigyelést igényel a használatuk, mint a lakásokban beépített társaiknak.

Egy tapasztalt lakóautó szerelő szavait idézném: "Te csak azt hiszed, hogy ezek csapok, bútorok, kilincsek, de nem! Ezek mind csak kicsi műszerek és ezekkel gondosan kell bánni".

Ha ezt a tényt elfelejtük, akkor könnyen okozhatunk jelentős károkat, aminek nem biztos, hogy a pénztárcánk örülni fog.

...Minden lakóautónak van központi vezérlőpanele, amely a lakótér  elektromos-, és vízrendszeréről ad visszajelzést. 

Itt tudjuk áram alá helyezni az autóban lévő: 12 V-os és 230 V-os hálózatot, ellenőrizni az akkumulátorok állapotát, a friss víz és szennyvíz-tartály állapotát.

A második fontos vezérlőegység a fűtésért és a meleg vízért felel, ezzel tudjuk elindítani és szabályozni a fűtést és előállítani a meleg vizet. Ezek felhasználóbarát kezelőegységek, de kell egy kis idő, mire elsajátítjuk a működésüket.

Ezt követően meg kell ismerni az autó gáz-,és vízrendszerét, a vízrendszernek és a gázrendszernek is több csatlakozása lehet egy lakóautóban és az is előfordulhat, hogy gázpalackot kell cserélnünk utunk során.

A lakótér végeztével meg kell ismerni az autó külsejére szerelt berendezéseket. Omnistor működése és veszélyei, kerékpártartó, wc-tartály ürítése, 230V-os csatlakozó használata, szintező ék.

Itt csak általánosságban szerepel egy lakóautó műszaki tartalma, az átvételkor részletesen át kell beszélni az összes műszaki egység működését, hogy minden érthető legyen és ne legyen kellemetlen szituáció a használat során.

Egy műszaki átadás akár 1,5-2 órát is igénybe vehet.


Megérkeztünk az otthonunkba, kezdődhet a bepakolás:

Érdemes jól átgondolni, hogy milyen tárgyak, felszerelések elengedhetetlenek az utazás során és gondosan le kell szelektálni a felesleges dolgokat.

Bármekkora méretű egy lakóautó, az életvitelszerű használati tárgyainkat nem tudjuk magunkkal vinni. Minél több felesleges dolgot viszünk magunkkal, annál többet és többször kell pakolászni az utunk során, ami bosszantó lehet, ezért minimalizáljuk a dolgainkat a legfontosabb tárgyakra.

A pakolás során a túlsúlyra is figyeljünk.

Hasznos lehet indulás előtt néhány héttel egy részletes listát írni, úgy is eszünkbe fognak jutni új dolgok, így ezeket még fel tudjuk jegyezni és be tudjuk szerezni.

Mielőtt útnak indulnánk, az autó hátuljában mindig „körletrendet” kell rakni, mindent pakoljunk el vagy rögzítsünk megfelelően, mert egy hirtelen fékezés miatt repülhetnek a berendezési tárgyak, amelyek jó esetben csak anyagi kárt jelentenek, rossz esetben viszont akár sérülést is okozhatnak.

Fontos itt megjegyezni, hogy a lakóautókat nem ördöngősség vezetni, de nagyobb odafigyelést igényel, mint egy személyautó vezetése.

Mire figyeljünk oda a lakóautó vezetése során?

  • Meg kell tapasztalni, hogy viselkedik az úton, a magas felépítményből adódóan billeghet egy-egy szituációban, számolni kell vele, hogy érzékeny lehet az oldalszélre vagy egy kamion melletti elhaladásra és meg kell ismernünk, hogy a jármű méretéhez, súlyához képest milyen a fékhatása.
  • A megpakolt lakóautóval jellemzően maximális terheléssel indulunk utunkra, ami nagyban befolyásolja a jármű úttartását, féktávolságát, kanyarsebességét, ezért ezek figyelembevételével kell közlekednünk az ilyen típusú járművekkel.
  • A jármű hosszából eredően a manőverezés is odafigyelést igényel.
  • Tanácsos figyelembe venni azt is, hogy a lakóautók magasságuknál fogva nem férnek el mindenhol, ahol egy személyautó vagy átlagos furgon. Így mielőtt megszokásból áthajtunk egy híd, sorompó,  magasságot korlátozó eszköz alatt vagy be akarunk hajtani egy mélygarázsba, mérjük fel, hogy a lakóautó átfér-e alatta.

Ha kitapasztaltuk az adott autó viselkedést nincs más, mint hátradőlni és élvezni az utazást.

 

Kellemes utazást kívánunk!

Adatok
Cikkszám
TANACSOK