LAKÓAUTÓ BÉRLÉS

TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

WEBOLDALUNK ÁTMENETILEG NEM KÍNÁL SZOLGÁLTATÁST, AMENNIYBEN TERMÉKKEL KAPCSOLATBAN LENNE KÉRDÉSE, KÉREM HÍVJON BENNÜNKET!

Tippek, tanácsok kempingválasztáshoz és a kempingen kívüli élet

Tippek, tanácsok kempingválasztáshoz és a kempingen kívüli élet
Tippek, tanácsok kempingválasztáshoz és a kempingen kívüli élet

Az élmény szubjektív, mindenkinek mást jelent, de mindenki szeretné megélni! 

Még nem lakóautózott? Akkor olvasson minket! De ha már gyakorlott lakóautós, akkor is találhat hasznos tippeket, tanácsokat ahhoz, hogy a lakóautós utazásunkból a legtöbbet tudjuk kihozni, megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb kempinget és maradandó élményekkel térjünk haza. 

Bővebben
Részletek

Aki a szabadabb, nomádabb életet szereti az is, aki a luxust, kényelmet keresi, az is megtalálhatja a számításait a lakóautózásban.

Mehetünk kempingezni a hegyekbe, a tavak mellé, a tengerhez, de aki inkább a városlátogatást preferálja vagy teljesen elvonulna a nagy világ elől, abban is partner a lakóautózás.

Vannak országok (pl: Horvátországban, a magyarok egyik legkedveltebb üdülőhelyén) ahol a vadkempingezést kifejezetten tiltják, ezt vegyük figyelembe és tájékozódjunk, mikor utazásunkat tervezzük. 

Az alábbiak általános információk, kempingenként eltérhetnek, főképp a horvátországi kempingekre értendőek, de Olaszországban is hasonló  a helyzet, amit viszont Görögországról nem feltétlenül mondhatunk el. :)

Minden esetben javasoljuk, hogy aki külföldön szeretne nyaralni, előzetesen tájékozódjon a kempingekről, pl: a https://www.camping.info/hu oldalon.

 

Vegyünk számba néhány lehetőséget, amiket egy lakóautóval ki tudunk aknázni...

Van, aki egy luxus kempingben (4* és 5*) szeretné eltölteni a nyaralását, ahol minden lehetőség adott, hogy jelentősebb mozgás nélkül tudjunk maximális kiszolgálás mellett élményeket szerezni.

Mik is ezek a szolgáltatások?

-Helyben, jól felszerelt élelmiszerbolt(ok)

-Legtöbbször külön zöldséges-gyümölcsös

-Pékség, ahol egész nap elérhető az összes helyi különlegesség

-Bisztró, cukrászda, kávézó, bár

-Színvonalas partszakaszok, strandok bérelhető nyugágyakkal

-Csúszdapark, édesvízi medencék

-Játszóház, játszótér a gyerekeknek

-Vízi sportolási lehetőségek, kerékpárbérlés

-Hajókikötő, bérlési lehetőséggel

-Színvonalas étterem (akár több is), ahol minden nap friss alapanyagokból választhatunk a környék halkülönlegességei közül

-Minden este zenei és szórakoztató programok

-Magas higiéniai szolgáltatások a modern és jól felszerelt közös helyiségekben (zuhanyzó, wc, konyha, mosoda)

-Gyönyörűen parkosított és rendben tartott közös területek

-Transfer, vízi taxi és tömegközlekedési lehetőség

Vannak ma már olyan kempingek is, ahol egyre jobban terjednek a kempingen belül a luxus ruhamárkákat, divatcikkeket kínáló outletszerű vásárlási lehetőségek is.

Ezekben a kempingekben jól kialakított, legtöbbször árnyékos vagy akár a tengerre panorámás parcellákat lehet foglalni. Ha főszezonban szeretnénk ilyen kempingben a nyaralásunkat eltölteni, akkor tanácsos időben parcellát foglalni, különben bizonytalan, hogy lesz-e szabad parcella, mikor megérkezünk a kempinghez. Az ilyen színvonalú kempingben a parcella bérlése nem olcsó mulatság, de cserébe tényleg minden egy karnyújtásnyira van tőlünk.

Ezek a kempingek részben azért tudnak ilyen magas minőségű szolgáltatást nyújtani, mert legtöbbször egy területen helyezkednek el  a 4*-5*-os szállodákkal vagy magas színvonalú apartmanokkal, pl: Kamp Jezevac Sibenik, Horvátország.

A következő kategória a 3*-os kempingek, amelyekben

-Szintén elérhető több kényelmi szolgáltatás a helyszínen (pl: bolt, zöldéges-gyümölcsös) vagy a kemping közelében, de nem feltétlenül számíthatunk helyben sütött pékárura.

-Egy-két étterem, bár, kávézó szolgálja ki a nyaralókat

-A vízi sportok korlátozottan elérhetőek

-Kevés a kiépített partszakasz, a bérelhető nyugágyak sem mindenhol elérhetőek

-Nincs medence vagy csúszdapark

-A közösségi helyiségek nem feltétlenül frissen felújítottak, de a tisztaságra, higiéniára ügyelnek

-A parcellák nem minden esetben árnyékosak, esetleg messzebb helyezkednek el a tengerparttól, viszont ezek ellenére valószínűleg kevésbé zsúfolt, nyugodtabb légkör várja az ide érkezőket, persze a főszezonban ezek a kempingek is könnyen megtelhetnek a nyaralni vágyókkal.

 

Az ennél alacsonyabb besorolású kempingekben (2*) is nagy valószínűséggel  találunk az alap élelmiszerek beszerzésére lehetőséget és büfé vagy kis étterem is lesz a közelben, illetve akár közös helyiségek (WC, zuhanyzó) is vannak, tudunk áramra csatlakozni és vizet vételezni a lakóautónkba, de azt kijelenthetjük, hogy ezeken a helyeken legtöbbször a vadkemping kategória élményei várnak ránk.

Egy dolog viszont minden helyen adott, a természet, a tenger, a tavak vagy a hegyek közelsége és a lakóautónk által biztosított összkomfort!

 

Nézzük tovább, hogy mi vár azokra, akik Magyarországon szeretnének lakóautós élményeket szerezni.

Magyarországon számos kemping várja a pihenni vágyókat, amelyek lehetnek a Balaton partján, a Duna, a thermál fürdők vagy népszerűbb kirándulóhelyek mellett.

A hazánkban található kempingek elfogadható áron kínálnak pihenési vagy parkolási lehetőséget akár egy éjszakára is, de legtöbbször nem olyan komforttal és körülményekkel, mint amivel jórészt külföldön találkozhatunk, sokszor érezhetjük magunkat úgy, hogy 20-30 évet visszamentünk az időben.

Magyarországon pillanatnyilag nincs megtiltva, hogy a lakóautóban éjszakázzunk, ezért sok lehetőség van a vadkempingezésre, akár a természetben egy tó partján vagy egy tisztáson az erdő mellett, ahol nem tiltja egyéb parkolási szabály.

Tovább szemlélve a lakóautó adta lehetőségeket, sokan látják benne a szabadság felhőtlen élvezetén túl a költségmentes éjszakák pénztárcakímélő hatását is, de ne felejtsük el, hogy ezt csak olyan kereteken belül tegyük meg, ami nincs negatív hatással a természetre és a környezetben élőkre. Ameddig korrektül tudunk együtt élni a természettel és a környezetünkkel, addig nem leszünk útban senkinek.

Fontos itt megjegyezni, hogy a lakóautózás írtalan szabálya kimondja, nem illik a szennyvizet (szürkevizet) a szabadba kiengedni és abszolút etikátlan a wc- tartály tartalmát a szabadba üríteni, mivel veszélyes vegyszerek végzik a dolgukat, amelyek károsíthatják a természetet. Bármennyire is komfortos egy lakóautó és mindennel felszerelt, ezeknek az elvárásoknak főképp kemping körülmények között tudunk eleget tenni. Erre is tökéletes egy kempingben eltöltött éjszaka, nem beszélve arról, hogy támogathatjuk a helyi szolgátatókat is.

Nézzünk szét általánosságban Európa lakóautós szokásairól...mi van a kempingen túl, hol állhatunk még meg?

Nyugat-Európában régóta és sokkal nagyobb kultúrája van ennek az életformának, ami már néhány éve kibontakozóban van kis hazánkban is, hiszen a fiatalok már gyerekkorban magukba szívják a lakóautós életforma és  kempingezés élményeit a szüleikkel vagy nagyszüleikkel és ez jellemzően végig kíséri őket életük során.

A nagy számú lakóautót használó közösség igényeinek kiszolgálására kellően kiépült szervízszolgáltatásokkal, Stellplatz (lakóautó pihenő-parkoló helyek) lehetőségekkel és számos különböző színvonalú kempinggel találkozhatunk Nyugat-Európa országaiban és azokban az országokban, amik a lakóautós közösségek kedvelt célpontjai. 

Szervízszolgáltatás:

Olaszországban és Európa számos országában benzinkutakon vagy nagyobb bevásárló központok közelében találhatóak szervízhelyek, melyeket táblával jelölnek. Ezek a pontok segítik a lakóautósok életét, itt szürkevíz leengedésre, wc-tartály ürítésére van lehetőség és friss vizet is vételezhetünk, mindezt legtöbbször ingyen vagy kedvező áron. Jellemzően éjszakázásra nincs kialakított parkoló és áramot sem tudunk vételezni.

Stellplatz:

Stellplatz-oknak nevezzük azokat az elkerített helyeket, amelyeket lakóautók parkolására és éjszakázásra alakítottak ki, ezek lehetnek egy nevezetesség közelében, egy tó partján, fürdők, strandok vagy városok közelében. 

Jellemzően nincs zuhanyzási lehetőség, de van szervízszolgáltatás, le tudjuk engedni a szürkevizet, ki tudjuk üríteni a wc-tartályt, áramot és vizet is tudunk vételezni. Ez nem minden esetben kerül pénzbe, de ha fizetni kell érte, akkor 10-20 EUR-tól találhatunk ilyen helyet egy éjszakára. Az áram vételezése jellemzően mindehol fizetős.

Az elmúlt években nagy számban létesültek Stellplatz-ok Európa-szerte.

Az egyik legnagyobb Stellplatz-kereső app: https://park4night.com/

 

Ejtsünk néhány szót, az európai lakóautós parkolási, kempingezési szokásokról is, ha nem egy Stellplatzon vagy kempingben kívánjuk eltölteni az időnket...

Európában országonként eltérőek a közterületen lakóautóval parkolási és éjszakázási szabályok, de kijelenthetjük, hogy általánosságban nincs olyan tiltás, mint Horvátországban.

Legtöbb helyen tilos kempingezni (kitekert ernyő alatt, kipakolt székekkel  asztal mellett időzni), de a lakóautóban tartózkodás elfogadott, viszont itt is figyelembe kell venni a környezetünket, hogy tevékenységünkkel ne zavarjunk másokat.

Ahol táblákkal tiltják a megállást, azokon a helyeken már rövid időre is kockázatos megállni.

Aki szereti a városnéző túrákat, annak ajánlott egy zárt furgonból készült lakóautó (kastenwagen) választása, mert az nem annyira feltűnő egy parkolóban vagy az utcán sem. Ha nagyobb várost kívánunk meglátogatni, érdemes előre tájékozódni, hol tudunk lakóautónkkal megállni. Míg személyautóval bármelyik belvárosi parkolóházba behajthatunk, addig a lakóautók magasságuknál fogva nem férnek be a legtöbb parkolóházba.

Arra viszont minden esetben figyelni kell, hogy a parkolási szabályokat betartsuk és ha fizetős zónában vagyunk, akkor ne felejtsünk el fizetni vagy parkoló tárcsát vásárolni.

Amennyiben szeretnénk megbizonyosodni, hogy az adott helyen nem vétünk- e a helyi szabályok ellen, érdemes használni a telefonra letölthető lakóautó parkoló app-okat, mert hasznos információkat is megosztanak az ott járt lakóautósok.

 

Adatok
Cikkszám
HASZNOS